Αρχική σελίδα » Ιστοσελίδες Φύλου και Ισότητας Τμημάτων ΕΚΠΑ » Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας » Διδακτορικές Διατριβές

Διδακτορικές Διατριβές

Ένας μεγάλος αριθμός διδακτορικών που έχουν απονεμηθεί από το ΤΑΓΦ περιελάμβαναν θέματα επικεντρωμένα στο, ή σχετικά με το, φύλο. Εδώ θα βρείτε μια λίστα με σύντομες περιγραφές των ολοκληρωμένων διατριβών, οι οποίες—μαζί με μία πληθώρα άλλων βιβλίων σχετικών με θέματα φεμινισμού, φύλου και γυναικείων σπουδών—είναι διαθέσιμες στη Βιβλιοθήκη του ΤΑΓΦ. Ακολουθεί επίσης κατάλογος των σχετικών με το φύλο διδακτορικών διατριβών του ΤΑΓΦ που βρίσκονται σε διαδικασία εκπόνησης.

Ολοκληρωμένες

Συγγραφέας

Έτος

Τίτλος

Σύνοψη

Έφη Α. Λαμπαδαρίδου

1986

“Patrick White: Magna Mater and Her Son-Lover”

Ανάλυση της παρουσίας και ρόλου των Γιουγκιανών αρχέτυπων στα 9 μυθιστορήματα του White, κυρίως αυτών που αφορούν στην εξατομίκευση της ταυτότητας του φύλου και στις ιερές αρχέγονες μητριαρχικές μορφές.

Πηνελόπη Βασιλά-Μωραΐτη

1991

Exploring Women’s Alienation in the Works of John Steinbeck

Κατηγοριοποίηση και ανάλυση γυναικείων μορφών στα έργα του Steinbeck από μια κοινωνικο-πολιτισμική φεμινιστική οπτική που υπογραμμίζει τα προβλήματα που προκαλούν τα στερεότυπα του φύλου.

Γαρυφαλλιά Μηχανικού

1997

Goddesses, Manipulators and Barren Heroines in E. M. Forster’s Novels

Επισκόπηση των δυνατών γυναικείων χαρακτήρων στα έργα του Forster που δείχνει πως η ομοφυλοφιλία του συγγραφέα εμπλέκεται στην κατασκευή των χαρακτήρων αυτών και στις πολιτικές τοποθετήσεις του περί φύλου στα έργα του.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου-Σολωμή

1997

A Study in Decadence: The Love Poetry of Ernest Dowson and C. P. Cavafy

Μία συγκριτική ανάλυση, ιδωμένη από την οπτική του κινήματος της ντεκαντάνς στην Ευρώπη, των 2 ποιητών διερευνά το πως η αντίληψή τους περί αρσενικής ταυτότηταας ως συνοθύλευμα κοινωνικών συμβάσεων και ο ομοερωτισμός τους διαμόρφωσε το στίχο τους.

Περικλής Τάγκας

1997

From Apollo to Dionysus: Love in Plato and D. H. Lawrence

«Η μελέτη αυτή επικεντρώνεται στις πολιτισμικές, κοινωνικές, ακόμα και φιλοσοφικές παραμέτρους των θεωριών περί έρωτα» των δύο συγγραφέων, ιδίως όσον αφορά στις αντιθέσεις τους, και εξετάζει θέματα ταυτότητας φύλου, ομοφυλοφυλικής επιθυμίας και πολιτικών σεξουαλικής επιθυμίας.

Μαίρη Οικονόμου

1998

‘Was This the Face…’ Helen in

Literature

Διαχρονική επισκόπηση της μορφής της Ωραίας Ελένης στη λογοτεχνία, ιδιαίτερα τη σύγχρονη Ελληνική και Αγγλόφωνη, προσπαθώντας να ανατρέψει την αρνητική προκατάληψη ενάντια στην ηρωίδα και να αναδείξει την πολυπλοκότητα των ερμηνειών της.

Ελισάβετ-Χριστίνα Ματθαίου

2001

‘Britania’s Poet! Graecia’s Hero, Sleeps!…’: Philhellenic Poetry by Women, 1817-1852

Επισκόπηση της ποίησης 4 σημαντικών Βρετανίδων ή Αμερικανίδων ποιητριών, των Felicia Hemans, Elizabeth Browning, Agnes Strickland και Lydia Huntley Sigourney, με βάση το πως η γυναικεία τους ταυτότητα και τα φεμινιστικά τους ιδεώδη διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική τους στάση αναφορικά με τον φιλελληνισμό και τη μορφή του Λόρδου Βύρωνα.

Βασίλειος Μανουσάκης

2004

The Multiple Facades of a Mythical Figure in the Poetry of Sylvia Plath

Επισκόπηση των κυρίαρχων τάσεων στην κριτική του έργου της Plath, κυρίως της ψυχαναλυτικής και φεμινιστικής προσέγγισης, με σκοπό τη σκιαγράφηση μιας «μοναδικής και χαρακτηριστικής γυναικείας φωνής» μέσω του μυθικού alter ego της ποιήτριας.

Παυλίνα Φερφέλη

2009

Poetics of Identity: Mina Loy Voicing the Fluid Female

Λεπτομερής ανάλυση των πρωτοποριακών για τη σεξουαλική ειλικρίνειά τους ποιημάτων της Loy από την οπτική της ενσώματου βίωσης (υπαρξισμός) του υποκειμένου ως ερωμένης, μητέρας, ποιήτριας.

Μαρία Πυργέρου

2012

Bachelors in Victorian Fiction

Διερεύνηση της κατασκευής και κειμενικής απεικόνισης του εργένη στην Βικτωριανή εποχή με βάση τη Λακανική ψυχανάλυση και τη θεωρία της Judith Butler περί «επιτελεστικότητας» του φύλου.

 

Εκπονούμενες

Αθανάσιος Δημάκης

Murdochian Masculinities: Problematics in the Construction and Performance of Gender

Διερεύνηση της αμφιλεγόμενης στάσης της συγγραφέως όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους αντρικούς χαρακτήρες, σε σχέση με γενικότερες πολιτικές φύλου στα έργα της και στην κοινωνία της.