Αρχική σελίδα » Ιστοσελίδες Φύλου και Ισότητας Τμημάτων ΕΚΠΑ » Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας » Βιογραφικά

Βιογραφικά μελών ΔΕΠ του ΤΑΓΦ που ασχολούνται με θέματα φύλου/ισότητας

Η Σίσσυ Βελισσαρίου από το 1979, οπότε ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία, ως σήμερα, χρησιμοποιεί την οπτική του φύλου σε σχέση με την εξουσία σε αλληλένδετα επίπεδα που καθορίζουν το επιστημονικό και ευρύτερα κοινωνικό της προφίλ: στην έρευνα, στη διδασκαλία και στις επιστημονικές δημοσιεύσεις της. Οι ερευνητικές ενασχολήσεις της επικεντρώνονται στην Αγγλόφωνη λογοτεχνία και θέατρο του 17ου αιώνα και στο ευρωπαϊκό θέατρο του 19ου αιώνα, γνωστικές περιοχές όπου έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ το τελευταίο της βιβλίο, Female Sexual Transgression in Jacobean Tragedy (Αθήνα 2002) αναδεικνύει το διαχρονικό «άλυτο» του γυναικείου προβλήματος όπως αυτό επανακαθορίζεται από το πολιτικό.

H Βασιλική Δενδρινού είναι Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Γλώσσας και της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο ΤΑΓΦ. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν στον ευρύτερο χώρο των κοινωνικά προσδιορισμένων γλωσσικών σπουδών. Έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα, ενώ μερικές από τις εργασίες της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά και στα πορτογαλικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους εξής τομείς: Εκπαιδευτική και Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, Αξιολόγηση της Γλωσσομάθειας, Γλωσσικό Προγραμματισμό και Γλωσσική Πολιτική, Κριτική ανάλυση Λόγου, Γλώσσα και Ιδεολογία, Γλώσσα και Φύλο.

Το ενδιαφέρον της για σπουδές και πολιτικές φύλου αποτυπώνεται σε ορισμένες από τις επιστημονικές της δημοσιεύσεις που αφορούν στο ζήτημα της ιδεολογικοποίησης του ατόμου ως κοινωνικού υποκειμένου, καθορισμένου από τον κοινωνικά διαγραμμένο ρόλο που του επιβάλλεται. To 1994 διετέλεσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ελληνική ομάδα που ετοίμασε την εθνική έκθεση για τη γυναίκα, η οποία παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Σύνοδο (“4th World Congress on Women: Action for Equality, Development and Peace”) στο Πεκίνο της Κίνας το 1995, ενώ το 1996-97 ήταν επιστημονική υπεύθυνη για την κατάρτιση διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Μελέτη των Φύλων».

Από το 2003 μέχρι το 2008 ήταν επιστημονική υπεύθυνη του πρώτου διατμηματικού προπτυχιακού προγράμματος σπουδών φύλου του Πανεπιστημίου Αθηνών (μαζί με την καθηγήτρια Σ. Βοσνιάδου) που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου έργου για Θέματα Φύλου και Ισότητας, για το οποίο ήταν συνυπεύθυνη. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, πραγματοποιήθηκαν ερευνητικές δραστηριότητες και ετήσιες σειρές διαλέξεων, ενώ αναπτύχθηκαν πολιτικές ισότητας για τα ΑΕΙ της χώρας και θεσμοθετήθηκε το πρώτο Γραφείο για Θέματα Φύλου και Ισότητας ελληνικού πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Γραφείο ΘΕ.ΦΥΛ.ΙΣ. διαθέτει ηλεκτρονική πύλη (σχεδιασμένη από την Β. Δενδρινού), στο χώρο της οποίας φιλοξενείται το ηλεκτρονικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό όρων για το φεμινισμό και για θέματα φύλου με τίτλο Φυλοπαιδεία, για το οποίο η ίδια έχει την επιστημονική ευθύνη. Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος έργου αναπτύχθηκε και μια σειρά επιστημονικών εκδόσεων που περιλαμβάνει τους εξής τόμους για τους οποίους ήταν υπεύθυνη η Β. Δενδρινού:

1. Φεμινιστικές παρεμβάσεις στις σύγχρονες επιστήμες: Μωσαϊκό παραδειγμάτων

2. Το φύλο, το σώμα και η έμφυλη διαφορά: Η συνάντηση δικαίου και κοινωνικής προβληματικής

3. Φυλο-σοφικές διαμεσολαβήσεις. Μελέτες σε κριτική ανάλυση λόγου.

 Από το 2005 έως το 2007 ήταν επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος «Πυθαγόρας ΙΙ»: Συγκρότηση φύλου και ισότητα φύλων, «Επαγγελματικές σταδιοδρομίες γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο: Η επίδραση του φύλου στις επιλογές φοιτητριών/ φοιτητών και μελών ΔΕΠ». Από το 2007, είναι ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών.

Η Άννα Δεσποτοπούλου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο ΤΑΓΦ. Τα ενδιαφέροντά της αφορούν στις έμφυλες πολιτικές του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της Βικτωριανής λογοτεχνίας. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται άρθρα με φεμινιστική οπτική σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το Yearbook of English Studies και το Modern Language Review, ενώ έχει συμμετάσχει με άρθρα σε συλλογικούς τόμους εκδόσεων του εξωτερικού. Είναι συν-επιμελήτρια του τόμου Reconstructing Pain and Joy: Linguistic, Literary, and Cultural Perspectives (Cambridge Scholars Publishing, 2008).

Η Χριστίνα Ντόκου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο ΤΑΓΦ, με ειδίκευση σε τομείς της Συγκριτικής Λογοτεχνίας όπως θέματα ταυτότητας φύλου (κυρίως ανδρογυνία) και μύθου στη σύγχρονη αγγλόφωνη λογοτεχνία, τομείς πάνω στους οποίους έχει εκδώσει άρθρα και δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επί του παρόντος ασχολείται με τη δημιουργία της ιστοσελίδας Φύλου και Ισότητας του ΤΑΓΦ. Της αρέσει η Xena και οι περίεργες γεύσεις παγωτού.

Η Άννα Ρουθ Κακούλλου δίδαξε στο ΤΑΓΦ ως το 2002, με ειδίκευση στην Φιλοσοφία του Πολιτισμού, και κατόπιν εξελέγη Επισκέπτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Γυναικείων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του New Mexico—Albuquerque, στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει να δίνει διαλέξεις (κυρίως για τις πολιτικές της πορνογραφίας) στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Έχει διδάξει και δημοσιεύσει ευρέως σε θέματα θεωρητικής και πολιτικής κατασκευής του φύλου. Το πιο πρόσφατό της πόνημα είναι το A Primer in Feminist Theory and Philosophy in Feminism: Studies in Judith Butler.

Η Ασημίνα Καραβαντά είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Θεωρίας και Πολιτισμού στο ΤΑΓΦ. Έχει δημοσιεύσει και δώσει διαλέξεις εκτενώς για θέματα Μετα-αποικιακών Σπουδών, Σπουδών Φύλου και Παγκοσμιοποίησης, Γυναικείων Σπουδών, καθώς και Συγκριτικής Λογοτεχνίας με επικέντρωση στο Φεμινισμό. Είναι ενεργό μέλος διαφόρων διεθνών θεματικών δικτύων για θέματα φύλου και γυναικών.

Η Βασιλική Μαρκίδου είναι Λέκτορας Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο ΤΑΓΦ, με ενδιαφέρονται που άπτονται του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα στη Βρετανική λογοτεχνία και τον πολιτισμό, καθώς και της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, κυρίως από κοινωνικοιστορική και φεμινιστική σκοπιά. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τα εξής: “Travels off-centre: Lady Hester Stanhope in Greece” στο Women Writing Greece: Essays on Hellenism, Orientalism and Travel (Amsterdam and New York: Rodopi, 2008), “Between ‘Truth’ and Misrepresentation: Lady Elizabeth Craven in Greece” στο Anglo-American Perceptions of Hellenism (Newcastle: Cambridge Scholars Publishing, 2007) και “‘Bubble[s]’ and Female Verse: A Reading of Anna Laeticia Barbauld’s ‘Washing Day’” στο Critical Survey 19 (2007). Επί του παρόντος ερευνά θέματα χώρου και φύλου στη Βικτωριανή λογοτεχνία του 18ου αιώνα.

Η Ευτέρπη Μήτση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΤΑΓΦ και συν-επιμελήτρια του τόμου The Periphery Viewing the World (Αθήνα, 2004), In the Country of the Moon: British Women Travellers in Greece 1718-1932 (Αθήνα, 2005), Women Writing Greece: Essays on Hellenism, Orientalism and Travel (Άμστερνταμ & Νέα Υόρκη, 2008) καθώς και επιμελήτρια του Lexicography and Ideology (Αθήνα, 2008) και του A Glossary of Feminist Theory (Αθήνα, προσεχώς). Μεταξύ των δημοσιεύσεών της περιλαμβάνονται άρθρα για ταξιδιωτική λογοτεχνία Ευρωπαίων γυναικών στην Ελλάδα και Τουρκία και για συγγραφείς όπως οι Spenser, Sidney, Marlowe, Sandys, Racine.

H Αλίκη Μπακοπούλου-Χωλς ειδικεύεται στις Αγγλικές Σπουδές και το Θέατρο, έχοντας διδάξει στο Πανεπιστήμιο της (γενέτειράς της) Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης δώσει διαλέξεις και οργανώσει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, ενώ εξελέγη Γενική Γραμματέας και μετά Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, όπου εργάστηκε για 17 έτη. Υπηρέτησε ως μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, και εκλέχτηκε πρόεδρος της ίδιας επιτροπής στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών, όπου εργάστηκε και ως δραματουργός. Έχει μεταφράσεις σύγχρονα ελληνικά θεατρικά στα Αγγλικά, και το 2008 προσκλήθηκε να γίνει μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Προγράμματος Έρευνας, Μετάφρασης και Διδασκαλίας θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Binghampton, στις ΗΠΑ. Έχει συνεισφέρει σε διεθνείς εγκυκλοπαίδειες για το θέατρο και τη μετάφραση και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων και άρθρων για θέματα σύγχρονου και αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται τα: Modern Greek Theatre: Roots And Blossoms, The Other D.H. Lawrence, Essays On Ernest Hemingway and Scott Fitzerald, and Female Sexuality And Freedom. Θεωρεί τη διδασκαλία ως το καλύτερο κομμάτι της ακαδημαϊκής της καριέρας.